Het begin van een kop koffie
Jouw kop koffie begint bij de koffieplant. Van nature kan deze tot wel 18 meter hoog worden, maar op koffieplantages worden ze vaak teruggesnoeid tot 2 meter. Zo zal de koffieplant meer koffiebessen produceren én kun je ze makkelijker plukken.
Koffieplanten kunnen niet overal groeien. Ze hebben een tropisch klimaat nodig en komen alleen voor rond de evenaar. Daarbij is ook genoeg schaduw belangrijk. Zo vind je op een koffieplantage dus ook altijd andere bomen zoals bananenbomen.
Het proces van ontkiemen tot volledige plant, duurt bij een koffieplant zo’n 3 tot 5 jaar. Pas dan gaat een koffieplant koffiebessen produceren. Vervolgens heeft een koffieplant een levensduur van ongeveer 30 jaar.

Van een koffieplant tot een rijpe koffiebes
Met een goede koffieplant begint de volgende stap in het productieproces van koffie. Het duurt ongeveer 8 tot 12 maanden voordat een koffiebes rijp is en kan worden geplukt. Voor de beste kwaliteit worden alleen de rijpe koffiebessen geplukt.
Het plukken van deze ‘perfect rode’ koffiebessen is een arbeidsintensief proces. Dit gebeurt namelijk met de hand. Zo weet je zeker dat alleen de echt rijpe koffiebessen worden geplukt en er ook geen takjes of modder meekomen.

Washed en unwashed
Een koffiebes bestaat uit twee onderdelen. Het vruchtvlees en de koffieboon. Om de koffieboon te kunnen gebruiken, wordt de koffiebes ontdaan van het vruchtvlees. Dit kan op twee manieren:
De eerste methode is door middel van stromend water en vervolgens het vruchtvlees eraf pellen. Als koffiebonen zo uit de koffiebes worden gehaald noem je ze ‘washed’. Deze manier van verwerken zorgt voor een mildere, maar consequentere smaak.
Je hebt ook de ‘unwashed’ methode. De koffiebessen worden dan in de zon gedroogd. Zodra ze helemaal opgedroogd zijn, worden de koffiebonen uit de rozijnachtige koffiebes geperst. Unwashed koffiebonen hebben vaak een diverser smaakpatroon.
De koffieboon voorbereiden op het branden
Na het verwijderen van het vruchtvlees worden de koffiebonen op grootte gesorteerd. Hoe groter de koffieboon, hoe hoger de kwaliteit. Hierna kunnen de koffiebonen worden gebrand.
Door het branden karameliseren de suikers in de koffieboon en ontstaat de herkenbare bruine kleur. Het is belangrijk om de koffiebonen daarna direct af te koelen. Zo kunnen ze niet doorgaren en kwaliteit verliezen.
Branden kan in verschillende gradaties met verschillende brandpatronen.
"Zo zijn espressobonen vaak donkerder gebrand dan koffiebonen voor filterkoffie."

Het brandproces van de koffieboon
Bij het branden gaat de koffieboon door 1 of 2 zogenoemde ‘cracks’. Door het verhitten zet de boon uit en klapt het vliesje eraf. Met de duur van het branden en de temperatuur waarop dat gebeurt, kun je veel bepalen over de uiteindelijke smaak van de koffieboon.
- Licht gebrande koffiebonen zijn frisser en hebben een klein zuurtje.
- Medium gebrande koffiebonen hebben meer diversiteit.
- Heel donker gebrande koffiebonen zijn bitterder smaak.
Hoe een boon gebrand wordt, ligt aan de soort koffiebonen en het doeleinde. Zo zijn koffiebonen voor espresso vaak donkerder gebrand dan koffiebonen voor filterkoffie.

Van koffieboon tot koffie
Er zijn tal van koffiemelanges. Om tot verschillende smaken te komen, kun je verschillende koffiebonen van verschillende landen en plantages met elkaar mengen. Oftewel, melangeren.
Melangeren doen we niet alleen om verschillende smaken te creëren, maar ook om de kwaliteit van een smaakmelange te waarborgen. Koffie is een natuurproduct en zo kan een oogst af en toe iets afwijken.
Om ervoor te zorgen dat de smaak van een koffiemelange hetzelfde blijft, worden koffiebonen uit verschillende oogsten met elkaar gemelangeerd. Zo kun je telkens weer genieten van jouw bekende en vertrouwde kop koffie.
Lees ook Wat is het verschil tussen arabica en robusta koffie?
Wil je meer weten?
Ben je benieuwd geraakt naar de smaak van onze koffiemelanges? Met een vrijblijvende koffieproeverij ontdek je welke van onze koffiemelanges perfect bij jou en je collega's past!
Lees ook:

3 koffieweetjes die jij nog niet kent...
Wij Nederlanders drinken gemiddeld minstens drie koppen koffie per dag. Maar wat weet je nu eigenlijk over die populaire kop koffie?

Rainforest Allaince gecertificeerde koffiebonen
Alle Gio Coffee koffiemelanges zijn van Rainforest Alliance gecertificeerd. Maar wat houdt dat nu precies in?

Het verschil tussen robusta en arabica koffie
Robusta en Arabica koffie, waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Maar wat is het verschil? We vertellen je er alles over!
Veelgestelde vragen over koffie
-
Wat houdt Rainforest Alliance gecertificeerd in?
Rainforest Alliance is een keurmerk voor goede en eerlijke producten. Ze zorgen ervoor dat een product wordt geproduceerd met respect voor mens, milieu en natuur. Bij Gio Coffee zijn alle koffie- en theemelanges Rainforest Alliance gecertificeerd.
-
Hoe bereken ik het aantal koffiedrinkers?
Het berekenen van het aantal koffiedrinkers doe je door na te gaan wie er dagelijks koffiedrinken. In de meeste gevallen zijn dit namelijk niet alleen jouw collega’s, maar ook klanten, partners en/of gasten. Wij raden je aan om iedere 3 gasten als 1 (extra) koffiedrinker te tellen.
-
Kan ik ook suiker, melk en andere producten bestellen?
Wij kunnen alles leveren om jouw koffiehoek compleet te maken: van suikersticks tot melkcupjes en van roerstaafjes tot een koekje bij de koffie. De bijproducten worden, net als onze koffiemelanges, uitgeleverd via onze ingrediëntenvertegenwoordigers.
-
Hoe werkt de levering van koffie en andere bijproducten?
Koffie en andere bijproducten leveren we via onze ingrediëntenvertegenwoordigers. Zij zijn het vaste aanspreekpunt voor jou als klant en komen iedere maand op een afgesproken moment langs om alle keukenkastjes aan te vullen.
-
Is het ook mogelijk om alleen koffie af te nemen?
Ja, dat is mogelijk! Indien je alleen onze koffie wilt afnemen, word je ingrediëntenklant. Wil je hier meer over weten? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.